Preterana upotreba kortikosteroida

Zubi Kamenac
Molim vas vodite racuna
Zubni kamenac je mineralizovani dentalni plak koji nastaje taloženjem mineralnih soli poreklom iz pljuvačke, (dentalni plak = meka naslaga na zubima). Zubni kamenac frima dvostruko štetno dejstvo u nastanku i razvitku parodontopatije:
mehanički pritiska desni izazivajući hemodinamske smetnje i vaskularne reakcije u desnima koje vode upali desni (gingivitis)
stvara i retenciona mesta za nakupljanje dentalnog plaka i onemogućava održavanje adekvatne oralne higijene
Sve ovo vodi daljem produbljivanju upale desni i razvitku parodontopatije.
Kod osoba koje imaju već razvijenu parodontopatiju i prisutne parodontalne džepove minerali se talože i u dentalnom plaku koji se nakuplja u džepovima. Na ovaj način formira se subgingivalni kamenac tzv. konkrementi. Oni imaju izuzetno štetno dejstvo na celokupan parodont, ubrzavaju tok parodontopatije i vode bržem rasklaćenju i gubitku zuba. Iz svih ovih razloga neophodno je blagovremeno uklanjati zubni kamenac i konkremente i sprečiti njihovo štetno dejstvo.
Jednom kada je formiran zubni kamenac, osoba nije u mogućnosti da ga samostalno ukloni u kućnim uslovima, već je neophodna poseta stomatologu. Uklanjanje zubnog kamenca se stručno vrši ultrazvučnim instrumentima i specijalizovanim ručnim instrumentima (srpasti instrument, mirtin list, trapezasti instrument, grtalo...). Takođe, neophodne su kontrolne posete stomatologu minimum dva puta godišnje.
Najbolji način za prevenciju nakupljanja zubnog kamenca je adekvatno održavanje oralne higijene (minimum dva puta dnevno pranje zuba adekvatnom tehnikom), upotreba zubnog konca i redovna poseta stomatologu. Takođe, od velikog značaja je izbegavanje faktora rizika kao što je pušenje. #estetskastomatologija #zubar #zubi #zub #zdravizubi #love #life #stomatolog #stomatoloskaordinacija #dental #dentis #dentaloffice #dentalserbia #dentalturizm

Preterana upotreba kortikosteroida

preterana upotreba kortikosteroida

Media:

preterana upotreba kortikosteroidapreterana upotreba kortikosteroidapreterana upotreba kortikosteroidapreterana upotreba kortikosteroidapreterana upotreba kortikosteroida